Vaker melding van hepatitis A bij mannen die seks hebben met mannen (MSM)

Sinds eind 2016 zijn er in totaal al 17 meldingen onder mannen met MSM contacten. Ook in andere Europese landen is een toename te zien onder deze groep.

Hepatitis A is een zeer besmettelijke ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Het hepatitis A-virus wordt overgedragen via contact met ontlasting. Hepatitis A komt veel voor op tropische bestemmingen. Ook kan het virus overgedragen worden via anale seks, bij het aanraken van de anus van de sekspartner en door rimmen (likken van de anus). Een medicijn tegen hepatitis A bestaat niet, er is wel een goed werkend vaccin.

Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden (CSG Haaglanden) adviseert MSM om zich te beschermen tegen hepatitis A door middel van een vaccinatie.

Binnen het Hepatitis B-vaccinatieprogramma kunnen MSM zich tegen hepatitis A en B laten vaccineren door middel van een combinatie hepatitis A+B vaccin. De kosten hiervan zijn €36,00 per vaccin, in totaal zijn 3 vaccines nodig. Voor MSM die al tegen hepatitis B gevaccineerd zijn, geeft CSG Haaglanden het advies om zich óók te beschermen tegen hepatitis A. De kosten hiervan zijn €44,00 per vaccinatie, er zijn in totaal 2 vaccines nodig.

Vanaf 1 maart 2017 kunnen MSM bij CSG Haaglanden terecht voor de hepatitis A (of A en B) vaccinatie.