Homomannen - lifestyle, seksleven én hepatitis B

Jezelf beschermen tegen hepatitis B is gratis en eenvoudig, maar veel mannen maken de vaccinatie van drie prikken niet af. Terwijl dit wel nodig is voor levenslange bescherming. Een nieuwe online video-campagne van 'Man tot Man' roept mannen die seks hebben met mannen op om zich volledig te laten vaccineren.

De Amsterdamse regisseur en actrice Sanne Vogel (o.a. Mama, Hartenstraat) maakte, in samenwerking met Man tot Man en reclamebureau Woedend!, portretten van drie verschillende homomannen. Orlando, Saro en Guido praten openhartig over hun lifestyle, seksleven én over hepatitis B en de noodzaak om je hiertegen te beschermen. Orlando geniet met volle teugen van seks, terwijl de jonge student Guido zoenen met mannen nog ongemakkelijk vindt. Voor Saro was zijn homoseksualiteit reden om te vluchten uit Iran. Sanne Vogel: “Het was te gek om deze drie portretten te mogen maken. Ik heb de mannen echt leren kennen en ik hoop dat de kijker net zo veel van ze gaat houden als ik.”  

De video’s zijn hier te zien: https://vimeo.com/228661363, https://vimeo.com/228664976 en https://vimeo.com/228664322.

Man tot Man voert doorlopend campagne om mannen die seks hebben met mannen er op te wijzen, dat zij zich gratis kunnen laten vaccineren tegen hepatitis B. Veel homomannen onderschatten de risico’s van deze soa. Ze halen de eerste prik misschien nog wel, maar vergeten te gemakkelijk de twee vervolgprikken, die nodig zijn voor volledige bescherming. Met de serie video’s wil de organisatie laten zien dat seks en seksualiteit voor iedereen een andere betekenis heeft, maar dat volledige vaccinatie tegen hepatitis B voor iedereen van belang is.

Hepatitis B is erg besmettelijk en overdraagbaar via onder andere bloed, voorvocht en sperma. Mannen die seks hebben met mannen lopen een hoger risico om besmet te raken met hepatitis B. Besmetting met het virus kan leiden tot ernstige leverziekte. Door drie prikken te halen, ben je voor de rest van je leven beschermd. Of, zoals de geportretteerde Orlando het zegt: “Het kost je niks, maar het helpt je wel.” 

Man tot Man is een initiatief van Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam en GGD Rotterdam-Rijnmond. De website geeft mannen die seks hebben met mannen in heel Nederland alle informatie die nodig is om van lekkere, beschermde seks te genieten. De site biedt eveneens de mogelijkheid om online een afspraak te maken voor hepatitis B-vaccinatie. Via Testlab kunnen mannen in de regio Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Dordrecht, Den Haag, Delft, Zoetermeer en in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe zich gemakkelijk, anoniem en zonder wachttijden laten testen op hiv en soa’s bij een laboratorium bij hen in de buurt.