Centrum Seksuele Gezondheid opent deuren voor gratis hiv-test

Wereldwijd wordt op zaterdag 1 december aandacht gevraagd voor hiv en aids. In Den Haag biedt het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) GGD Haaglanden tussen 13.00 en 16.00 uur een gratis en anonieme hiv-sneltest aan. Ook zijn er mensen aanwezig die zelf hiv hebben en voorlichting geven over het virus, de zorg, het stigma, de behandeling en de kwaliteit van leven.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 750 mensen geïnfecteerd met hiv waarvan ongeveer 70 mensen in de regio Haaglanden. Dit is een beperkte daling ten opzichte van voorgaande jaren. Soms lopen mensen al een tijdje met hiv rond zonder dat ze dit zelf weten. Ook komt het voor dat zij dan al het aids stadium hebben bereikt. Hiv is een chronische ziekte geworden en te behandelen met hiv-remmers. Mensen met hiv ondervinden nog altijd een stigma rond hun ziekte.


Aantal hiv-infecties naar 0

Samen met een aantal andere netwerkpartners maakt het Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden (voorheen soa-centrum) zich sterk voor het terugdringen van nieuwe besmettingen. Het doel van het project is om nieuwe hiv-besmettingen te voorkomen en uiteindelijk in 2030 geen nieuwe hiv-besmettingen meer te hebben. Dit kan door goede voorlichting, mensen op te sporen die met hiv besmet zijn maar nog niet in beeld zijn te testen en te behandelen. Ook is de inzet van goede preventieve strategieën nodig zoals PrEP. Dit medicijn voorkomt dat iemand hiv-besmet raakt.


PrEP

Cliënten die een hoog risico lopen op hiv kunnen sinds 2017 terecht bij het CSG voor PrEP. Het CSG kent speciale PrEP spreekuren. De medicatie wordt verstrekt aan mannen die seks hebben met mannen, of aan vrouwen wiens partner onbeschermde seks heeft met mannen.


Cliënten krijgen dan een consult, soa-testen en aanvullende testen zoals lever- en niertesten. De medicatie betaalt de cliënt zelf. De kosten hiervoor bedragen tussen de 30 en 60 euro voor 30 tabletten.


Voorlichting

De afdeling Gezondheidsbevordering van GGD Haaglanden organiseert samen met het CSG en externe samenwerkingspartners voorlichting en prikkelende en ludieke acties. Thema’s als gezonde seks, seksueel overdraagbare aandoeningen, hiv, stigma en seksueel geweld komen aan bod.


Wereld Aids Dag - 1 december