Monkeypox (apenpokken) in Nederland

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Meestal komt het virus alleen voor in Afrika, maar op dit moment verspreidt het zich ook door Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend. Daarom is het goed om alert te zijn.

Zo herken je monkeypox

Als je monkeypox hebt, krijg je vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren en/of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg. Na een paar dagen krijg je een uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Daarom is nog niet alle informatie bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Geen soa

Het apenpokkenvirus is geen soa in de traditionele zin van het woord. Omdat het virus (ook) tijdens seks wordt overgedragen en niet alleen dóór seks. Zoals je ook griep kunt krijgen tijdens seks, maar niet door de seks. Over het algemeen verloopt de besmetting via open wondjes die niet altijd zichtbaar zijn. Het virus kan zich ook verspreiden via grote druppels uit blaasjes of de mond-keelholte. Dit maakt overdracht waarschijnlijker bij nauw fysiek contact, bijvoorbeeld tijdens seks.

Wat moet je doen?

  • Ben je ergens geweest waar iemand was met het virus? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Krijg je klachten en wil of kan je hiermee niet naar je eigen huisarts? Neem dan contact op met de GGD. Neem telefonisch contact op. Ga niet zelf naar de (soa) poli.
  • Je kunt het virus heel makkelijk doorgeven aan iemand anders. Kom dus niet in de buurt van andere mensen als je het virus hebt. Zo geef je het niet door.
  • Had je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact met iemand met monkeypox? Dan geldt het strikte advies om af te zien van intiem contact of seksueel contact.
  • Heb je contact gehad met iemand die besmet is met monkeypox, dan krijg je het advies je te laten vaccineren door de GGD.
  • Heb je klachten van blaasjes of wondjes in de schaamstreek, rond anus, handen, gelaat of romp? Bel dan direct met je huisarts of GGD. Kom niet langs, maar neem telefonisch contact op. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of rond de anus, penis of vagina.

Heb je monkeypox? Dan blijf je thuis in isolatie tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven.

Wat doet de GGD?

In de bestrijding van een virus met een A-status, zoals het apenpokkenvirus, hebben de GGD’en een vaste rol. Nadat de GGD van artsen of laboratoria een melding van een besmetting met het virus heeft ontvangen, informeren wij hierover het RIVM en starten de GGD met bron- en contactonderzoek. Dit is een standaardproces bij een meldingsplichtige infectieziekte zoals bijvoorbeeld mazelen of legionellose en hoort dus bij de vaste werkzaamheden van de GGD.

Meer informatie: