Monkeypox vaccinaties

Maandag 25 juli is GGD Haaglanden in opdracht van het ministerie van VWS gestart met vaccineren tegen het apenpokkenvirus. GGD Haaglanden verstuurt in samenwerking met verschillende HIV-behandelcentra in de regio gefaseerd uitnodigingen.

Mensen die het meeste risico lopen om besmet te raken met het monkeypox-/apenpokkenvirus, ontvangen als eerste een uitnodiging voor een vaccinatie. Donderdag 21 juli zijn de eerste uitnodigingen verstuurd.

Annette de Boer DPG GGD Haaglanden: “Ik ben blij dat we zijn begonnen met vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dit is echt in het belang van de publieke gezondheid.”

Wie ontvangt een uitnodiging?

Op dit moment zijn veruit de meeste bevestigde besmettingen geconstateerd bij mannen die intiem contact hebben met andere mannen. Daarom is besloten als eerste de groep mannen uit te nodigen die seks hebben met mannen en PrEP- medicatie gebruiken. Daarna zal een bredere groep een uitnodiging krijgen.

Op 21 juli waren er 67 bevestigde besmettingen met het apenpokkenvirus in Haaglanden. Over het algemeen is het verloop van de ziekte mild. Een besmetting kan soms wel pijn en ongemak veroorzaken. Omdat het aantal bevestigde gevallen blijft toenemen, ook internationaal, is het belangrijk dat er bij klachten wordt getest. Het advies is om bij een besmetting 3 weken in isolatie te gaan. Daarnaast is het dringende advies om geen intiem contact te hebben als je een risicocontact bent, óók als je bent gevaccineerd.

Het is niet mogelijk zelf een afspraak te maken voor een apenpokkenvaccinatie. Wie de eerste vaccinatie heeft gehad, ontvangt vanzelf een oproep van de GGD voor de tweede vaccinatie na minimaal een maand.

Meer informatie

Meer informatie over het apenpokkenvirus vind je op de website van het RIVM en op de website van SOA Aids Nederland.