Op donderdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Op die dag zet het Centrum Seksuele Gezondheid Haaglanden (CSG) de deuren open. Iedereen kan zonder afspraak langskomen voor informatie en om een hiv-sneltest te laten afnemen op de poli aan het Westeinde in Den Haag.
In de Haagse wijk Escamp zijn medewerkers van het CSG met een bus aanwezig. Hier kan iedereen terecht met vragen over hiv of andere seksueel overdraagbare aandoeningen.
Locatie: Westeinde 128, Den Haag
Openingstijden: 08:30 – 15:45 uur
Locatie: Leyweg 813 (Stadsdeelkantoor), Den Haag
Openingstijden: 13:00-17:00 uur
Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen jaren minder geworden, maar hiv-infecties komen nog steeds voor, ook in onze regio. Door regelmatige screening, condoomgebruik en het gebruik van PrEP medicatie, kunnen mensen op de juiste manier worden geholpen. En zo voorkomen we dat het virus aan anderen wordt overgedragen.
PrEP is een medicijn dat hiv-infecties kan voorkomen. In 2022 gebruiken in Haaglanden 580 mensen dit preventieve medicijn via het CSG. In 2023 wordt dit aantal opgehoogd naar 640. De PreP medicatie is via het CSG beperkt beschikbaar voor een specifieke risicogroep. Meer informatie vind je op Wat is PrEP?.
Op Wereld Aids dag wil het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Haaglanden niet alleen extra aandacht voor het belang van testen op HIV. Preventiemaatregelen en goede informatie zijn ook erg belangrijk: voorlichting, het gebruik van condooms, regelmatig testen en vroege behandeling zijn cruciaal in de strijd tegen besmetting met het hiv-virus.
Het CSG biedt soa-zorg en hulpverlening met betrekking tot seksualiteit. Telefonisch is het CSG van GGD Haaglanden te bereiken op 070 – 353 66 88: op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur.
Het is 40 jaar geleden dat de eerste persoon in Nederland aan aids overleden is. In die tijd is veel veranderd. Hiv is een chronische ziekte die niet te genezen is, maar vaak wel goed te behandelen als de besmetting tijdig wordt vastgesteld. Onbehandelde hiv is overdraagbaar naar anderen. Daarom heeft het ook effect op de publieke gezondheid. Dit geldt overigens niet alleen voor hiv maar voor alle seksueel overdraagbare aandoeningen. Meer weten over hiv en andere soa’s? Kijk dan op Een soa, wat nu?.