Schurft (scabiës)

Scabiës of schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Schurft is te behandelen met een speciale crème of met tabletten.

Schurft herkennen

Je herkent schurft aan de toenemende jeuk, vooral ’s nachts of als het warm is. De jeuk kan over het hele lichaam voorkomen. Soms krijg je ook blaasjes en rode bultjes op je huid of zie je rode streepjes op de plek waar de mijt gangetjes heeft gegraven.

Schurft behandelen

Schurft is te behandelen met crème of met tabletten. Ook moet je maatregelen nemen, zoals beddengoed en kleding wassen op 60 graden. Het is heel belangrijk dat al je huisgenoten en nauwe contacten zich tegelijkertijd met jou laten behandelen. Ook als ze (nog) geen klachten hebben. Alleen zo voorkom je dat de schurft terugkomt.

Schurft voorkomen

Iedereen kan schurft krijgen. Besmetting gebeurt door langdurig of intensief lichamelijk contact met iemand die schurft heeft of door het delen van beddengoed of kleding. Gebruik dus geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander en vermijd lichamelijk contact met iemand die schurft heeft.

Meer informatie