Als blijkt dat je een soa hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak bij ons maakt voor een behandeling. De behandeling van chlamydia, gonorroe en syfilis is kosteloos. Heb je een andere soa, dan kan het zijn dat je een recept of een verwijzing naar een medisch specialist krijgt. De behandeling is dan niet meer gratis, maar loopt via je zorgverzekering. Hieronder staan de behandelingen voor de verschillende soa's:
- Chlamydia: De behandeling van chlamydia bestaat uit antibiotica-tabletten.
- Gonorroe: De behandeling van gonorroe bestaat uit een injectie met antibiotica in je bil.
- Hepatitis B: Als je hepatitis B hebt, krijg je meestal geen medicijnen. De infectie gaat vaak binnen een half jaar vanzelf weer over. Bij sommige mensen geneest de infectie echter niet. Zij worden drager van het virus en blijven dus besmettelijk. Dit merk je als drager niet, maar je loopt wel ernstig gezondheidsrisico en je omgeving ook. In zo’n geval moeten wij dit melden aan de afdeling Infectiezieken van GGD Haaglanden. De GGD neemt dan contact met je op.
- Syfilis: De behandeling van syfilis hangt af van hoe lang je besmet bent. Dit kunnen we in het bloed zien. Je wordt behandeld met antibiotica-injecties in je bil.
- Hiv: Hiv is niet te genezen, wel zijn er inmiddels goede behandelingen. Als je hiv-positief blijkt te zijn, verwijzen wij je door naar je huisarts en een hiv-specialist. Er zijn in Den Haag 2 ziekenhuizen waar je terecht kunt, het HMC en het Haga Ziekenhuis. Hier kom je onder behandeling van een hiv-specialist en krijg je begeleiding van een hiv-consulent. Onder andere je bloed en je lever worden getest. Zo kan worden bepaald welke medicijnen jij het beste kunt gaan gebruiken.
- Genitale wratten: De behandeling van genitale wratten is vooral cosmetisch. Er kan een crème voorgeschreven worden op recept om de wratten te behandelen. Het virus haal je hier niet mee weg.
- Herpes genitalis: De behandeling van herpes genitalis is niet altijd nodig. Zijn de blaasjes net ontstaan, dan helpt een zalf met zinkoxide om de blaasjes in te laten drogen en kunnen er medicijnen voorgeschreven worden op recept. De zalf kun je zonder recept halen bij de apotheek. Als de blaasjes al bijna weg zijn of ingedroogd zijn, dan helpt een behandeling niet.
Wanneer je een soa hebt, is het van belang dat je sekspartner(s) ook getest en behandeld worden. Een week nadat jij en je sekspartner(s) zijn behandeld, is het weer veilig om seks te hebben.