Soa's

Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening (infectie) die je kunt krijgen als je onveilige seks hebt. Onveilige seks is seks zonder condoom. Er zijn verschillende soorten soa’s. Ze worden vooral overgedragen via sperma, bloed of vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten bijvoorbeeld in de vagina, penis, anus, mond en ogen. Wil je precies weten wat het risico is bij een sekstechniek? Kijk dan op de website van Soa Aids Nederland welke sekstechnieken veilig zijn en welke niet. 

De meest voorkomend soa’s in Nederland zijn chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis, hiv, genitale wratten en herpes. Hieronder vertellen we in het kort over de verschillende soa’s:

  • Chlamydia: Chlamydia is de meest voorkomende soa. Chlamydia kun je krijgen door slijmvliescontact. Slijmvlies zit in de plasbuis, vagina, anus en keel. Chlamydia kan leiden tot onvruchtbaarheid. LGV (lymphogranuloma venereum) is een bijzondere vorm van chlamydia. Deze vorm zie je vaker bij mannen die seks hebben met mannen.
  • Gonorroe (druiper): Gonorroe krijg je net als chlamydia door slijmvliescontact. Dit slijmvlies zit in je keel, anus, vagina en plasbuis.
  • Hepatitis B: Hepatitis B is een infectie van je lever. Het hepatitis B-virus is erg besmettelijk. Je kunt hepatitis B oplopen door seks, maar ook door het delen van een tandenborstel/scheermesje, van moeder op kind of het delen van naalden.
  • Syfilis (lues): Syfilis is een ernstige soa. Syfilis begint soms met een pijnloos zweertje in de mond, op de penis, vagina of anus. Als je niet behandeld wordt, kunnen uiteindelijk je hart, bloedvaten en zenuwstelsel ernstig beschadigd raken.
  • Hiv/aids: Het hiv-virus zorgt ervoor dat het afweersysteem in je lichaam wordt aangetast. Hierdoor ben je kwetsbaar voor andere ziektes. Als het hiv-virus je lichaam zo verzwakt heeft dat het niet meer kan vechten tegen bacteriën of virussen, dan kun je aids krijgen. Van aids kun je genezen. Het hiv-virus blijft wel in je lichaam aanwezig.
  • Genitale wratten: Genitale wratten komen voor rondom de vagina, anus en op de penis. Het zijn kleine huidkleurige bultjes, waar je er steeds meer van kan krijgen. Ze blijven vaak maanden zitten. Wratten zijn onschuldig, maar kunnen wel heel vervelend zijn.
  • Herpes: Herpes ken je waarschijnlijk van de koortslip. Herpes genitalis zit rondom de vagina, anus en/of penis. Het zijn pijnlijke met vocht gevulde blaasjes. Meestal gaan ze na 10 dagen weer weg. Het virus blijft wel in je lichaam.

Wil je meer informatie over de verschillende soa’s kijk dan op de website van Soa Aids Nederland of Sense.