Testen

Wil je op ons spreekuur komen voor een soa-test?  Dit kan 14 dagen nadat je seks zonder condoom hebt gehad. Eerder heeft geen zin, omdat de soa nog niet zichtbaar kan zijn. Een hiv-, syfilis- of hepatitis B-test is pas 3 maanden na de seks zonder condoom betrouwbaar. In een aantal situaties is het wel verstandig om eerder contact met ons op te nemen:

  • Als je in de afgelopen 72 uur onveilige seks hebt gehad met iemand die (misschien) hiv-positief is
  • Als je seks tegen je zin hebt gehad

Vanaf 25 jaar testen we standaard op de volgende soa: chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Onder de 25 jaar testen we standaard alleen op chlamydia en gonorroe. Als er een reden voor is, testen we ook op andere soa’s. Soms blijft een deel van het testmateriaal over dat gebruikt kan worden voor medisch  wetenschappelijk onderzoek. Je persoonsgegevens worden hiervoor nooit gebruikt. We gaan ervan uit dat je voor deze routineonderzoeken je toestemming verleent. Vind je dat niet goed, bespreek dit dan met de verpleegkundige.

 

Testen op chlamydia en gonorroe

Het testen op chlamydia en gonorroe bij heteromannen gebeurt, als je geen klachten hebt, alleen met een urinetest. Als je wel klachten hebt, kan het zijn dat je een lichamelijk onderzoek krijgt. Het is belangrijk dat je minstens een uur voor het onderzoek niet plast. Als je als man seks hebt met andere mannen, krijg je een urinetest, keeltest en een anale test (deze test doe je zelf op het toilet). Voor het onderzoek op chlamydia en gonorroe bij vrouwen, neem je zelf een vaginale en anale test af op het toilet. Als het nodig is, krijg je ook een keeltest.

 

Bloedafname

Zo nodig nemen we bloed af. Dat wordt getest op syfilis, (zo nodig) hepatitis B en hiv. Je hoeft niet nuchter te zijn voor de bloedafname.

 

Lichamelijk onderzoek

Heb je klachten die lijken op een soa, dan kan de arts  lichamelijk onderzoek doen:

  • Bij mannen kan dit een uitstrijkje uit de plasbuis zijn, als er afscheiding is
  • Bij vrouwen met afwijkende afscheiding kan een uitstrijkje gedaan worden uit de vagina, bij dit onderzoek gebruiken we een eendenbek.

Bij het lichamelijk onderzoek wordt ook gekeken naar zweertjes, blaasjes, wratjes of andere aanwijzingen voor een soa.

 

Kosten en privacy

Aan het consult en de testen zijn voor jou geen kosten verbonden, deze kosten worden betaald door subsidies vanuit de overheid. We behandelen al je gegevens vertrouwelijk. We geven dus niets door aan je huisarts, verzekering of andere instanties. Het is dan ook niet nodig om je ID-kaart of paspoort mee te nemen. Als jij dat wil mag je ook een andere naam opgeven. Het enige wat we altijd nodig hebben is je telefoonnummer. Ook sturen wij geen post naar je huisadres. Als het nodig is om je door te verwijzen naar je huisarts of specialist, geven we je gegevens alleen door als jij daar toestemming voor geeft.