Anticonceptie en zwangerschap

Zodra je seksueel actief bent (of gaat worden) is het een goed idee om na te denken over anticonceptie. Hiermee bedoelen we dat je een middel gebruikt om niet zwanger te kunnen raken tijdens de seks. Het kan ook zijn dat je al langer anticonceptie gebruikt, maar er niet meer helemaal tevreden mee bent.

Anticonceptie

Hieronder kun je alles lezen over de verschillende soorten anticonceptie die er zijn binnen Nederland:

 • Pil: Er zijn verschillende soorten pillen. Allemaal bevatten ze hormonen. De huisarts zal er één voorschrijven die het best bij jou past. In een pilstrip zitten 21 pillen, in een doosje zitten 3 strips (dit is voor 3 maanden). Je slikt de pil 21 dagen, dan slik je 7 dagen geen pil. Op de 8e dag start je weer met een nieuwe strip. Je begint dus elke keer op dezelfde dag van de week met een nieuwe pilstrip. In de dagen dat je geen pil slikt word je ongesteld, als je weer met de pil begint kan het zijn dat je nog ongesteld bent. Dit is geen probleem. Er zijn ook pillen die iets anders werken, de huisarts zal je uitleggen hoe je ze in moet nemen.
 • Condoom: Een condoom kan gebruikt worden om niet zwanger te worden. Het is dan belangrijk dat de man deze omdoet zodra hij met de penis de vagina in wil gaan. Als het condoom scheurt of afglijdt tijdens de seks, kun je zwanger worden. Ook van voorvocht kun je zwanger raken! Hoe doe je een condoom eigenlijk om? Op de Sense website staan tips en een duidelijk filmpje. Er zijn verschillende soorten condooms, het is belangrijk dat je de goede maat gebruikt. Wil je weten welke maat je hebt? Kijk dan eens op de website van de Condomerie, hierop staat beschreven hoe je de penis meet en welk condoom bij welke maat past. Je kunt daar ook online condooms bestellen. Condooms koop je bij de drogist, het tankstation, de supermarkt of de apotheek. Bij het CSG Haaglanden kun je aan de balie 10 condooms voor € 1,00 kopen. Betalen kan alleen met pin. Ook bij het JIP Den Haag, JIP Zoetermeer en Spot 46 kun je condooms kopen.
 • Vrouwencondoom: Een vrouwencondoom lijkt een beetje op een gewoon condoom, alleen is deze groter (wijder). Dit condoom wordt door de vrouw in haar vagina ingebracht. Als de penis in de vagina gaat, is de vagina beschermt door het condoom. Via de Condomerie kun je vrouwencondooms bestellen.
 • Spiraal: Een spiraal wordt geplaatst in de baarmoedermond. Dit wordt gedaan door een arts. Een spiraal kan 5 tot 10 jaar blijven zitten. Je kunt een spiraal laten zetten bij je huisarts.
  Je hebt 2 verschillende soort spiralen:
  • een koperspiraal: deze bevat geen hormonen
  • een hormoonspiraal (Mirena)
 • Anticonceptiestaafje: Een anticonceptiestaafje (Implanon), is een staafje met hormonen dat onder de huid aan de binnenkant van je bovenarm wordt geplaatst. Het staafje kan 3 jaar blijven zitten. Je kunt een anticonceptiestaafje laten zetten door je huisarts.
 • Anticonceptiepleister: De anticonceptiepleister is een pleister met hormonen die je op je arm, bil of been plakt. Je plakt 3 weken lang elke week een nieuwe pleister. Na 3 weken plak je 1 week geen pleister, in die week word je ongesteld. Na 7 dagen begin je weer met een nieuwe pleister.
 • Nuvaring: De Nuvaring is een rubberen ring met hormonen die je in je vagina plaatst. De ring kan 3 weken blijven zitten. Na 3 weken verwijder je de ring. Na 7 dagen begin je weer met een nieuwe ring. In de week dat je geen ring draagt, word je ongesteld.
 • Prikpil: De prikpil is een injectie met hormonen die in je bil gespoten wordt. De huisarts kan dit voor je doen. Elke 12 weken krijg je een nieuwe prik.

Er zijn nog een aantal methodes die worden gebruikt om niet zwanger te worden. De onderstaande methodes raden wij af, omdat ze niet betrouwbaar zijn!

 • Voor het zingen de kerk uit: Bij deze methode trekt de man voordat hij klaarkomt de penis terug uit de vagina.
 • Kalendermethode (periodieke onthouding): Bij deze methode heb je alleen seks op de dagen in je menstruatiecyclus dat je minder vruchtbaar bent.
 • Temperatuurmethode: Bij deze methode heb je alleen seks wanneer je minder vruchtbaar bent, dit meet je door je dagelijks je temperatuur te meten.
 • Billingsmethode: Bij deze methode bekijk je aan de hand van je afscheiding of je wel of niet vruchtbaar bent.

Pil vergeten! 

Help, je bent de pil vergeten! En je hebt seks gehad. Het kan zijn dat je risico hebt gelopen om zwanger te worden. Wat doe je de morning after? Neem in dit geval contact op met je huisarts, de Sense-chat of bel naar het CSG Haaglanden via telefoonnummer  (070) 353 66 88. Ondertussen kun je zelf al de stappen ondernemen die hieronder beschreven staan:

 • Norlevo: Binnen 72 uur nadat je seks hebt gehad kun je deze pil innemen. Het liefste zo snel mogelijk na de seks. Je kunt de pil kopen (zonder recept) bij de apotheek en drogist of vraag hem bij je huisarts. Ook kun je hiervoor terecht op ons Sense-spreekuur of bij het JIP in Den Haag of Zoetermeer als je jonger bent dan 25 jaar.
 • EllaOne: Binnen 5 dagen nadat je seks hebt gehad, kun je deze pil innemen. Het liefste zo snel mogelijk na de seks. Je kunt de pil kopen (zonder recept) bij de apotheek en drogist of vraag hem bij je huisarts. Ook kun je hiervoor terecht op ons Sense-spreekuur of bij het JIP in Den Haag of Zoetermeer als je jonger bent dan 25 jaar.

Zwanger

Denk je dat je misschien zwanger bent? Dan is het handig om een zwangerschapstest te doen. Dit kun je doen  vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Je kunt dit doen bij je huisarts. Ook kun je deze kopen bij de apotheek of de drogist. Let er wel op dat je een zwangerschapstest koopt en geen ovulatietest! Je blijkt zwanger te zijn. Dan heb je verschillende opties:

 • Afbreken zwangerschap: Afhankelijk van hoe lang je al zwanger bent, zijn hier verschillende mogelijkheden voor. 
 • Afstaan voor adoptie: Je kunt ook besluiten dat je de zwangerschap wel uit wilt dragen, maar het kindje niet zelf wilt of kunt houden.
 • Ouder(s) worden: Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om ouder(s) te worden. Soms heb je daarbij wat ondersteuning nodig. Het Jonge Moeder Loket is hier een fijne plek voor.