Achtergrondafbeelding
Centrum Seksuele Gezondheid Haaglanden

HPV-vaccinatie

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003? Ben je nog niet gevaccineerd tegen baarmoederhals-, anus- of peniskanker? In 2023 kun je je gratis laten vaccineren tegen HPV.

Om goed beschermd te zijn heb je 2 vaccinaties nodig. Tussen beide vaccinaties moet minimaal 5 maanden tijd zitten. De vaccinaties voor deze groep zijn alleen in 2023 gratis beschikbaar.

Je vaccinatie halen

Hoor je bij deze doelgroep? En wil je gevaccineerd worden? Maak hiervoor dan een afspraak bij 1 van de priklocaties van GGD Haaglanden of kom gewoon langs. Neem wel je legitimatiebewijs mee.

Meer informatie en afspraak maken

Ben je jonger dan 18 jaar?

Tot 18 jaar kan dit gratis via het Rijksvaccinatieprogramma. Kijk in dat geval op de website van de Jeugdgezondheidszorg van jouw gemeente.

Ben je geboren voor 1996?

Dan kun je je laten vaccineren bij de huisarts. De kosten hiervoor moet je wel zelf betalen.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus is besmettelijk en seksueel overdraagbaar. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Het virus kan worden overgedragen als je vrijt met iemand die besmet is. Iemand kan het virus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan je ook besmet raken.

Je wordt lang niet altijd ziek van een besmetting. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Als het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan.

Kijk ook eens bij