Hoe kun je PrEP krijgen en wat kost het?

PrEP kan door een arts - bijvoorbeeld je huisarts of de arts van het CSG - worden voorgeschreven. Sommige varianten worden in een potje verkocht (dagelijks gebruik), andere in doordrukstrips (gebruik rondom seksueel contact). De kosten worden niet vergoed door de verzekering en moet je dus zelf betalen.

Nieuw is de mogelijkheid om met een recept het generieke PrEP te kopen bij de apotheek. De kosten zijn ongeveer 50 euro voor een potje met 30 tabletten. De prijs van de doordrukstrips ligt iets hoger. Informeer bij jouw apotheek naar de exacte kosten.

Pas op!

Sommige mannen krijgen of kopen PrEP van hiv-positieve vrienden en kennissen, van andere PrEP-gebruikers of ze kopen het via een dealer. Dit is illegaal. Medicijnen zijn namelijk alleen bedoeld voor eigen gebruik. Ze mogen niet aan een ander verkocht of doorgegeven worden. Deze regels zijn er voor je eigen veiligheid. Als je PrEP via een dealer bestelt loop je het risico dat je neppillen krijgt die niet tegen hiv beschermen. Van belang bij het gebruik van PreP is om regelmatig je gezondheid te controleren, zowel op lever- en nierwaarde, bijwerkingen als op hiv en andere soa. PrEP voorkomt alleen hiv, geen andere soa’s. Condooms blijven het makkelijkste en goedkoopste middel om soa’s te voorkomen.

PrEP in combinatie met andere medicijnen

Gebruik je andere medicijnen of spierversterkende middelen, zoals Creatine? Controleer dan samen met je huisarts, verpleegkundige of apotheek of je PrEP veilig naast deze middelen kunt gebruiken. Bepaalde pijnstillers (NSAID's) zoals ibuprofen en diclofenac vergroten de kans op nierfunctieproblemen als je PrEP slikt.

Lees altijd de bijsluiter goed door, voordat je PrEP inneemt. De bijsluiters per fabrikant vind je hier: Centrafarm | Sandoz | Teva | Lupin | Truvada (Gilead).

Hoelang is PrEP houdbaar?

PrEP is te gebruiken totdat de houdbaarheidsdatum op de verpakking verlopen is. Belangrijk is om de pillen te bewaren volgens de adviezen in de bijsluiter. Als je PrEP te lang of verkeerd bewaart, gaat de werking achteruit. Sommige varianten van PrEP worden in een potje verkocht (dagelijks gebruik), andere in doordrukstrips (gebruik rondom seksueel contact). Heb je een potje PrEP? Check dan op de de bijsluiter hoe lang de pillen houdbaar blijven na opening.