Vraag en antwoord

Hieronder vind je verschillende veel gestelde vragen:

 • "Zijn de de soa-testen, die je zelf kunt kopen, betrouwbaar?"

  Het is het beste om je via je huisarts of het CSG te laten testen. Je krijgt dan persoonlijk advies over welke testen je nodig hebt en wanneer je deze het beste kunt doen.

  Door de beperkte mogelijkheden bij het CSG begrijpen we dat je misschien toch een betaalde thuistest wilt overwegen. Meer informatie hierover en betrouwbare aanbieders vind je via de website van SoaAids Nederland (www.soaaids.nl), zoekterm thuistest.

 • "Ik gebruik een antibioticakuur. Kan ik me nu laten testen?"

Je kunt je wel laten testen. Meld het tijdens het consult aan de verpleegkundige als je de afgelopen 3 weken antibiotica hebt gebruikt. Zorg dat je weet hoe de antibiotica heet en welke dosering je gebruikt (hebt).

 • "Ik ben ongesteld, kan ik me laten testen?"

Ja, maar er kan geen lichamelijk onderzoek gedaan worden. Wil je dit wel, dan kun je pas langskomen na je menstruatie. Het standaard bloedonderzoek en de vaginale zelftest kunnen wel plaatsvinden.

 • "Ik heb gisteren onveilige seks gehad. Kan ik me nu laten testen?"

Nee, je kunt beter 14 dagen wachten, zeker als je (nog) geen klachten hebt. Het duurt namelijk vaak even voor je een infectie kunt aantonen. Totdat de uitslag bekend is, is het verstandig geen seks te hebben. Heb je klachten, dan kun je natuurlijk wel langskomen.

 • "Wordt er ook bloed afgenomen voor de soa-test?"

Als je ouder bent dan 24 wordt er altijd bloed afgenomen. Je mag gewoon gegeten hebben voor de bloedafname. Ben je jonger dan 25 en heb je geen ander verhoogd risico? Dan wordt er in eerste instantie geen bloed afgenomen.

 • "Wordt er ook een uitstrijkje voor baarmoederhalskanker gedaan?"

Nee. Een uitstrijkje, zoals bij het bevolkingsonderzoek bij vrouwen, wordt gedaan om te kijken of er kanker- of onrustige cellen in de baarmoedermond aanwezig zijn. De vaginale zelftest die je bij ons doet, toont aan of je een soa (infectie) hebt. Voor een uitstrijkje moet je naar de huisarts.

 • "Ik wil alleen een hiv-test, kan dat?"

Nee, als je in aanmerking komt voor een hiv-test word je altijd ook getest op gonorroe chlamydialues (syfilis) en eventueel hepatitis B.

 • "Wanneer krijg ik de uitslag en moet ik hiervoor bellen?"

Na maximaal 10 dagen zijn de uitslagen van de soa-testen bekend en kun je ze online bekijken. De inloggegevens, die je hiervoor nodig hebt, ontvang je tijdens het consult. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

 • "Ik heb overgegeven nadat ik antibiotica heb geslikt, wat moet ik doen?"

Als je binnen 3 uur nadat je antibiotica hebt geslikt, hebt overgegeven of diarree krijgt, neem dan even contact met ons op.

Je kunt je laten testen bij je huisarts.

 • "Ik heb een man gepijpt. Heb ik nu kans op een soa?"

Als je een man gepijpt hebt zonder condoom, dan heb je risico gelopen op een soa.

Nee, voor deze soa hoeft dat niet. Als je zelf geen klachten hebt, hoef je je niet te laten testen. We kunnen alleen vaststellen of je herpes of genitale wratten hebt als er zichtbare klachten zijn.

 • "Ik heb een soa, kan ik gelijk antibiotica voor mijn partner meekrijgen?"

Nee, we geven nooit antibiotica mee zonder een soa-test. Je partner kan een afspraak maken om ook getest te worden. Het is belangrijk dat je alle twee behandeld wordt voor dezelfde soa.

 • "Wat moet ik meenemen bij het bezoek aan CSG Haaglanden?"

Je telefoonnummer en eventueel (een lijst met) recent gebruikte antibiotica en/of andere medicijnen. Het is niet nodig om je verzekeringspas of ID-kaart/paspoort mee te nemen.

 • "Moet ik mijn ochtendurine meenemen voor de soa-test?"

Nee. Voor mannen is het wel belangrijk dat ze vanaf 1 uur voor de afspraak niet meer plassen (we hebben namelijk urine nodig om de testen te doen).

 • "Ik vind het moeilijk mijn sekspartners te waarschuwen voor een soa, wat nu?"

Als je het moeilijk vindt, kunnen wij dat anoniem voor je doen.

 • "Kan ik bij jullie PEP krijgen?"

Nee, we kunnen je wel doorverwijzen naar de hiv-consulent van het ziekenhuis. Die zal je als het nodig is de medicijnen geven.

 • "Kan ik kiezen of ik door een man of vrouw geholpen wordt?"

Nee, je kunt wel je voorkeur aangeven bij het maken van de afspraak. Op het moment van de afspraak zelf zullen wij je dan aangeven of het lukt om door degene van je voorkeur gezien te worden.