Partnerwaarschuwing

Als je een soa hebt, kan je die via seks doorgeven aan een ander. Dit kan ook gebeuren als je zelf geen klachten hebt. Je sekspartners kunnen zo een soa hebben zonder dat ze het weten. Daarom is het belangrijk hen te waarschuwen. Als een soa niet behandeld wordt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo kan jij (en/of je partner) bijvoorbeeld onvruchtbaar worden van chlamydia. Door je huidige partner te waarschuwen, bescherm je ook jezelf. Want als jij genezen bent van je soa en je hebt weer seks met je partner die nog niet is behandeld, dan kan hij of zij jou weer opnieuw besmetten.

Het waarschuwen van sekspartners kan op verschillende manieren:

  • Persoonlijk: Vertel iemand via de sms, app, Facebook of telefoon dat hij of zij misschien risico heeft gelopen op een soa. Je kunt het natuurlijk ook gewoon aan iemand vertellen als je diegene ziet.
  • Anonieme partnerwaarschuwing door CSG Haaglanden: Ben je bij ons getest en wil je je sekspartners waarschuwen? Dit kan via je uitslagenpagina. Op de pagina log je in met je persoonlijke codes. Je krijgt dan de mogelijkheid om via sms of mail anoniem een bericht te versturen. Noteer hier het telefoonnummer of e-mailadres van de te waarschuwen partner en klik op de knop verzenden. GGD Haaglanden is de afzender van het bericht. Dit bericht is niet te herleiden tot jouw dossier of persoonlijke gegevens.
  • Partnerwaarschuwing.nl: Je kunt ook (anoniem) een code laten versturen via de website Partnerwaarschuwing.nl. Hiervoor heb je een code nodig, die je van onze verpleegkundige of je huisarts kan krijgen.

Jij kunt natuurlijk ook zelf door een sekspartner gewaarschuwd worden voor een soa. Neem dit serieus en maak een afspraak voor een soa-test. Doe dit ook als je geen klachten hebt. Je kunt namelijk een soa hebben zonder dat je het merkt. 

 

Zelf een waarschuwing ontvangen?

Het kan zijn dat iemand jou gewaarschuwd heeft voor een soa. Dit kan persoonlijk zijn, maar ook door een sms of e-mail van GGD Haaglanden of via een code van Partnerwaarschuwing.nl. Als je deze code hebt ontvangen, dan vul je de code in op de website van Partnerwaarschuwing om te zien om welke soa het gaat. Maak ook in dat geval bij ons een afspraak. Vermeld bij het maken van de afspraak dat je een waarschuwing hebt ontvangen. Geef ook aan om welke soa het gaat, als je dat weet.