Anticonceptie

Zodra je seksueel actief bent (of gaat worden) is het een goed idee om na te denken over anticonceptie. Hiermee bedoelen we dat je een middel gebruikt om niet zwanger te kunnen raken tijdens de seks. Het kan ook zijn dat je al langer anticonceptie gebruikt, maar er niet meer helemaal tevreden mee bent.

Hieronder kun je alles lezen over de verschillende soorten anticonceptie die er zijn binnen Nederland:

 • Pil: Er zijn verschillende soorten pillen. Allemaal bevatten ze hormonen. De huisarts zal er één voorschrijven die het best bij jou past. In een pilstrip zitten 21 pillen, in een doosje zitten 3 strips (dit is voor 3 maanden). Je slikt de pil 21 dagen, dan slik je 7 dagen geen pil. Op de 8e dag start je weer met een nieuwe strip. Je begint dus elke keer op dezelfde dag van de week met een nieuwe pilstrip. In de dagen dat je geen pil slikt word je ongesteld, als je weer met de pil begint kan het zijn dat je nog ongesteld bent. Dit is geen probleem. Er zijn ook pillen die iets anders werken, de huisarts zal je uitleggen hoe je ze in moet nemen.
 • Condoom: Een condoom kan gebruikt worden om niet zwanger te worden. Het is dan belangrijk dat de man deze omdoet zodra hij met de penis de vagina in wil gaan. Als het condoom scheurt of afglijdt tijdens de seks, kun je zwanger worden. Ook van voorvocht kun je zwanger raken! Hoe doe je een condoom eigenlijk om? Op de Sense website staan tips en een duidelijk filmpje. Er zijn verschillende soorten condooms, het is belangrijk dat je de goede maat gebruikt. Wil je weten welke maat je hebt? Kijk dan eens op de website van de Condomerie, hierop staat beschreven hoe je de penis meet en welk condoom bij welke maat past. Je kunt daar ook online condooms bestellen. Condooms koop je bij de drogist, het tankstation, de supermarkt of de apotheek. Bij het CSG Haaglanden kun je aan de balie 10 condooms voor € 1,00 kopen. Betalen kan alleen met pin. Ook bij het JIP Den Haag, JIP Zoetermeer en Spot 46 kun je condooms kopen.

 • Vrouwencondoom: Een vrouwencondoom lijkt een beetje op een gewoon condoom, alleen is deze groter (wijder). Dit condoom wordt door de vrouw in haar vagina ingebracht. Als de penis in de vagina gaat, is de vagina beschermt door het condoom. Via de Condomerie kun je vrouwencondooms bestellen.

 • Spiraal: Een spiraal wordt geplaatst in de baarmoedermond. Dit wordt gedaan door een arts. Een spiraal kan 5 tot 10 jaar blijven zitten. Je kunt een spiraal laten zetten bij je huisarts.
  Je hebt 2 verschillende soort spiralen:
  • een koperspiraal: deze bevat geen hormonen
  • een hormoonspiraal (Mirena)
 • Anticonceptiestaafje: Een anticonceptiestaafje (Implanon), is een staafje met hormonen dat onder de huid aan de binnenkant van je bovenarm wordt geplaatst. Het staafje kan 3 jaar blijven zitten. Je kunt een anticonceptiestaafje laten zetten door je huisarts.
 • Anticonceptiepleister: De anticonceptiepleister is een pleister met hormonen die je op je arm, bil of been plakt. Je plakt 3 weken lang elke week een nieuwe pleister. Na 3 weken plak je 1 week geen pleister, in die week word je ongesteld. Na 7 dagen begin je weer met een nieuwe pleister.
 • Nuvaring: De Nuvaring is een rubberen ring met hormonen die je in je vagina plaatst. De ring kan 3 weken blijven zitten. Na 3 weken verwijder je de ring. Na 7 dagen begin je weer met een nieuwe ring. In de week dat je geen ring draagt, word je ongesteld.
 • Prikpil: De prikpil is een injectie met hormonen die in je bil gespoten wordt. De huisarts kan dit voor je doen. Elke 12 weken krijg je een nieuwe prik.

Er zijn nog een aantal methodes die worden gebruikt om niet zwanger te worden. Deze methodes raden wij af, omdat ze niet betrouwbaar zijn!

 

Afspraak maken voor het anticonceptiespreekuur

Wil je graag starten met het gebruiken van anticonceptie? Of wil je overstappen van de pil naar een spiraal? Maak dan een afspraak op ons anticonceptiespreekuur. Op dit spreekuur geven wij je informatie over anticonceptie, schrijven we anticonceptie voor en kunnen we spiraaltjes en de implanon plaatsen. Maak een afspraak voor het spreekuur via de roze afsprakenbutton hiernaast.