Soa-test: doe jij het?

Doe ook mee aan dit onderzoek naar soa’s en testen

Laatste update: 9 april 2024

Ben jij tussen de 16 en 34 jaar? Doe dan mee met dit onderzoek van het RIVM naar seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en testen. Vul de vragenlijst in en help om de zorg voor jongeren rond seksuele gezondheid en soa’s te verbeteren. Het invullen van de vragenlijst kost je ongeveer 10 tot 15 minuten.

Doe mee en ontvang een VVV-cadeaubon van 5 euro.

Vul de vragenlijst in

Waar gaat het onderzoek over?

Het onderzoek gaat over de invloed van psychologische kenmerken op de keuzes van mensen over condoomgebruik en testen op soa’s. De resultaten helpen het (seksuele) gedrag van mensen en de verspreiding van chlamydia en andere soa’s te begrijpen.

Je krijgt bijvoorbeeld de vraag:

  • of je wel eens een soa (seksueel overdraagbare aandoening) test hebt gedaan en waarom;
  • hoe je denkt over het risico van chlamydia en gonorroe;
  • hoe de personen om je heen denken over soa testen;
  • wat je vindt van het gebruiken van condooms.

Hoe werkt het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 3 vragenlijsten. Tussen elke vragenlijst zit ongeveer 6 maanden.

Ben je een vrouw/persoon met baarmoeder tussen de 18 en 25 jaar? Dan kan het zijn dat we je vragen stellen over chlamydia, (on)vruchtbaarheid en een mogelijke test voor verminderde vruchtbaarheid. Bijvoorbeeld over wat je weet over chlamydia en verminderde vruchtbaarheid, je zwangerschapswensen en hoe jij denkt over een mogelijke test voor verminderde vruchtbaarheid na chlamydia. Je hoeft dan maar één keer een vragenlijst in te vullen.

Jouw privacy

Bij je antwoorden komt een nummer te staan, niet je naam of andere persoonlijke gegevens. Je antwoorden worden niet doorgegeven aan anderen. Alleen de onderzoekers kunnen je antwoorden zien. Mailadressen gebruikt het RIVM alleen om mensen uit te nodigen voor de volgende vragenlijst, of om een VVV-bon toe te sturen na afloop van de vragenlijst. Na afloop verwijdert het RIVM de gestuurde e-mails en mailadressen.

Meer informatie over het onderzoek

Het onderzoek is gericht op cis- en non-binaire/transgenderpersonen (zonder vagina- of penisconstructie) die penis-in-vagina-contact hebben. Voor andere personen is er een ander soa-risico en een ander testbeleid wat buiten dit onderzoek valt.

Meer informatie over het onderzoek vind je op de website van het RIVM.