Centrum Seksuele Gezondheid

PEP

Heb je misschien hiv opgelopen? Bijvoorbeeld omdat je onveilige anale seks gehad hebt en je niet weet of jouw sekspartner hiv heeft. Of heb je seks tegen je zin gehad? Met iemand drugs gebruikt met dezelfde naald? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een PEP-kuur.

Wat is PEP?

PEP is een vierweekse kuur met hiv-remmers. Deze kuur kan achteraf een hiv-infectie voorkomen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met de kuur te starten, in ieder geval binnen 72 uur na het contact.

Hoe kan ik PEP krijgen?

Je kunt PEP alleen krijgen bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Je kan je bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis melden.

Tijdens kantoortijden kan je ook telefonisch contact met het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Haaglanden. We kijken dan samen met jou naar hoe groot het risico geweest is. Eventueel verwijzen we je door naar het ziekenhuis.

Wat kost PEP?

De Nederlandse en Europese ziektekostenverzekeringen vergoeden de behandeling. Het kan zijn dat het wel eerst van je eigen risico af gaat.

Heb je een buitenlandse verzekering? Dan moet je de hele PEP-kuur zelf betalen bij de apotheek en achteraf bij je verzekering declareren. Het kost ongeveer 1000 euro. Neem je verzekeringsgegevens en legitimatie altijd mee als je naar de apotheek gaat.

Verschil met PrEP

PrEP en PEP zijn beide hiv-remmers om hiv te voorkomen. Het verschil is dat PrEP je vooraf beschermt tegen het risico om hiv op te lopen. PEP is een kuur waar je zo snel mogelijk achteraf mee begint om een besmetting te voorkomen.

Open blok met informatie over Centrum Seksuele Gezondheid (CSG)
Afspraken, uitslagen en algemene vragen: maandag t/m vrijdag van 09.00 - 12.00 uur
Spoedvragen: maandag t/m vrijdag van 13.00 - 16.00 uur

Kijk ook eens bij

Heb je klachten en denk je dat je een soa hebt?

  • Bel dan naar onze klachtenlijn:
    (070) 353 66 88 optie 2.
  • Dit kan op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur