Aangifte en ondersteuning

Ook voor het doen van aangifte of ondersteuning bij het omgaan met seks tegen je zin kunnen wij je helpen.

 

Centrum Seksueel Geweld

Heb je korter dan 7 dagen geleden seks tegen je zin gehad? Als je bij ons komt, kijken we samen met jou welke stappen we gaan nemen. Er kan forensisch onderzoek en/of aangifte worden gedaan en er kunnen afspraken gemaakt worden voor soa-testen.

In Nederland ondersteunt het Centrum Seksueel Geweld hierbij, zij zorgen ervoor dat...

  • Een forensisch verpleegkundige je ondersteunt
  • Je naar het politiebureau wordt gebracht voor forensisch onderzoek en/of aangifte
  • Je bij een goede hulpverlener terecht kunt als je last hebt van PTSS, om te bepalen of je hier last van hebt zullen zij 3 keer contact met je opnemen en een vragenlijst met jou doornemen

 

Melding en/of aangifte

Of je een melding of aangifte wilt doen, is helemaal aan jou. Misschien vind je aangifte doen nog te moeilijk. Dan kun je ook een melding maken bij de politie. Bij een melding vertel je alleen je verhaal en geeft de politie adviezen. Later kun je altijd nog beslissen of je de melding wilt omzetten in een aangifte. Wil je gelijk aangifte doen, dan zorgen wij ervoor dat de politie betrokken wordt.

Juridische hulp
Naast de medisch hulp kan je ook juridische hulp ontvangen, dit loopt via Centrum Seksueel Geweld of de politie.
Hieronder staan een aantal tips beschreven die belangrijk kunnen zijn voor het juridische proces.

Tips van de politie m.b.t. bewijsmateriaal:

  • Niet douchen of wassen
  • Niet je tanden poetsen
  • Niet naar het toilet gaan
  • Niet eten of drinken
  • Niet je kleding in de was doen, liefst bewaren in een papieren zak

Wanneer je dit allemaal wel al hebt gedaan is het alsnog mogelijk om aangifte of melding te doen.

 

Forensisch onderzoek

Om de aangifte zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat er eventuele bewijzen worden verzameld. Tot 7 dagen na de seks kan er bewijs gevonden worden op je lichaam. Dit kan gaan om onder andere haren, sperma, bijtafdrukken, blauwe plekken of lichaamsvocht. Om het bewijs zo goed mogelijk te vinden en te verzamelen, wordt dit onderzoek gedaan door een forensisch arts en verpleegkundige. Dit gebeurt in een speciale ruimte die daar voor gemaakt is. Deze ruimte is niet in het CSG Haaglanden. Je wordt hier (als het nodig is) heengebracht door de politie.

 

Psychische ondersteuning

Seks tegen de zin kan veel met je doen. Soms slaap je minder goed, heb je nachtmerries, ben je schrikachtig of bang om naar buiten te gaan. Je kunt je schamen, vies voelen of heel erg boos zijn. Misschien durf je het aan niemand te vertellen of loop je al heel lang met dit geheim rond. Dit kan niet alleen vlak na de seks tegen de zin voorkomen. Ook maanden of jaren later kun je nog merken dat je er last van hebt. Soms kan het lastig zijn om weer te genieten van seks of überhaupt seks of intieme relaties te hebben. Dat is zeker niet gek of vreemd. Het is wel handig om hierbij hulp te zoeken. Soms is 1 of 2 keer hierover praten al genoeg. Het kan ook zijn dat je meer hulp nodig hebt. Samen met jou zoeken we dan naar een goede hulpverlener.

Ben je jonger dan 25 jaar, kijk dan eens op de website van Sense. Ben je 25 jaar of ouder, dan vind je meer informatie op de website Seksueel Geweld.

 

Mijn partner heeft seks tegen de zin meegemaakt

Het kan zijn dat je een relatie krijgt met iemand die te maken heeft gehad met seks tegen de zin. Het kan bijvoorbeeld gaan om verkrachting, misbruik binnen het gezin of met een bekende of om seks tegen de zin met een eerdere partner. Dit kan van invloed zijn op jullie relatie. Misschien heeft je partner weinig behoefte aan seks, reageert hij/zij heftig op aanrakingen of is misschien heel ongeremd. Misschien heeft je partner psychische klachten zoals depressieve gevoelens, angsten, misbruik van alcohol of drugs. Dit is voor jou ook heel lastig. Je kunt bang zijn om je partner pijn te doen, je kunt je buitengesloten voelen omdat je partner er weinig over kwijt wil. In zo'n situatie kan het voor jou fijn zijn om daar met iemand over te praten. Bespreek het met een goede vriend of vriendin, je huisarts, een psycholoog of met ons. Het kan ook helpen om samen met je partner hierover met iemand te gaan praten.