Transgender

Ben je een vrouw, maar voel je je man? Of andersom? Dit noem je transgender of genderdysfoor. Sommige transgenders voelen zich helemaal man of vrouw. Anderen voelen zich er tussenin zitten. Ze voelen zich vaak niet 100% thuis in hun lijf. Sommigen kiezen voor een operatie om zo (gedeeltelijk) het lichaam te krijgen wat bij hen past. Dit gebeurt door middel van hormonen en operaties.

 

Hormoonbehandeling

Er kunnen verschillende soorten hormonen voorgeschreven worden:

  • Puberteitsremmers
  • Hormonen die je eigen geslachtshormonen onderdrukken
  • Cross-sex hormonen

Meer informatie vind je op de website van Sense.

 

Operatie

Door middel van een operatie kan er een vagina of een (mini)penis gemaakt worden. Dit noemen we ook wel een 'neo-vagina' of een 'neo-penis'. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit als een 'normale' penis of vagina. Ook voelen en werken de neo-penis en neo-vagina ongeveer hetzelfde. Er zijn ook verschillen:

  • Met een neo-penis kun je geen zaadlozing krijgen
  • Een neo-vagina maakt niet of nauwelijks vocht aan. Er is dus glijmiddel nodig bij seks, gebruik een glijmiddel op vet- of oliebasis. Nadat je deze middelen hebt gebruikt hoef je ze niet uit je vagina te spoelen. Het is dan wel belangrijk om condooms te gebruiken die tegen olie kunnen. Deze zijn gemaakt op basis van polyurethaan. De 'gewone' rubberen condooms kunnen niet tegen olie en kunnen tijdens de seks kapot gaan. Glijmiddelen op waterbasis kunnen de huid van de neo-vagina huid verweken en irritaties veroorzaken

Transmannen die een penisoperatie willen, kiezen uit 2 soorten penisoperaties:

  • Metaidoioplastiek (meta): Er wordt een minipiemel van je clitoris gemaakt waar veel seksueel gevoel in zit.
  • Falloplastiek (fallo): Je krijgt een penis van normaal formaat, met behulp van huidweefsel uit je arm of been. Je clitoris zit "verstopt" in de schacht van je penis.

Na de operatie zijn je geslachtsdelen nog steeds gevoelig. De zenuwen naar je gevoelige plekken, dus de clitoris of de eikel, blijven intact. Soms zitten de gevoelige plekken net ergens anders. Je kunt vaak ook gewoon een orgasme krijgen, maar het kan anders aanvoelen.

 

Meer weten?

Heb je het idee dat je in het verkeerde lichaam zit? Zit je in een transitiefase en wil je meer informatie? Bij ons kun je een afspraak maken voor een gesprek en/of soa-test. Kijk voor meer informatie ook eens op de websites van: