Wil je het risico op soa en hiv zo klein mogelijk houden?
Wist je dat...
Ons advies is om bij wisselende sekspartners 2 keer per jaar te testen. Dit kan bij:
Mannen die seks hebben met mannen testen we hier standaard op:
De chlamydia- en gonorroe-test wordt gedaan door middel van een keel-, urine en anaaltest. De urine- en anaaltest kun je zelf op het toilet afnemen. De doktersassistente doet de keel-test en neemt een buisje bloed af om te testen op hiv, syfilis en eventueel hepatitis B. Ben je hiv-positief? Dan kun je een grotere kans hebben op hepatitis C. Laat je hierop testen bij je hiv-specialist of via je huisarts. Wij testen hier niet op.
Hepatitis B is erg besmettelijk en kan ernstige gevolgen hebben. Bescherm jezelf en anderen door vaccinaties. In totaal zijn dit 3 injecties. Hepatitis B-vaccinaties kun je bij ons gratis krijgen. Maak hiervoor een afspraak via de website van MANtotMAN. We vragen je tijdens een consult of je al gevaccineerd bent en zo niet, dan kunnen wij je bij ons op het centrum vaccineren.
Ook kun je je bij ons ook laten vaccineren tegen hepatitis A. Je moet deze vaccinaties wel zelf betalen. Je kunt dit virus oplopen door rimmen omdat het wordt overgedragen via de ontlasting.
I.v.m. de Covid-maatregelen is de test locatie CSG in Den Haag voor Testlab gesloten.
Deze locaties zijn wel geopend:
Reinier de Graaf Gasthuis (RDG)
Bloedafname begane grond, gang C
Reinier de Graafweg 5
2625 AD Delft
Alleen de locaties Voorhof en Delft zijn open van het RDG.
Maandag t/m vrijdag 07:00-17:30
Zaterdag 08.30-10.30 uur
't Lange Land Bloedafname, locatie Stadshart
Europaweg 151
2711 ER Zoetermeer
Maandag t/m vrijdag 07.30-12.00 uur
't Lange Land Bloedafname, locatie ziekenhuis
Toneellaan 1
2725 NA Zoetermeer
Maandag t/m vrijdag van 07.00-16.30 uur
Ga je naar locatie Lange Land Ziekenhuis Zoetermeer, maak een afspraak via https://www.langeland.nl/bloedafname/bloedafnamelocaties/
Drugs- en alcoholgebruik kunnen ervoor zorgen dat je minder remmingen ervaart, een hoger libido en meer energie krijgt, je prettiger voelt en/of meer ontspannen bent. Dit kan tijdens de seks voor sommige mensen prettig zijn. Drugsgebruik tijdens de seks noemen we chemsex. Echter kun je ook een bad trip krijgen en de (chem)sex niet meer als prettig ervaren, dit kan gevaarlijke situaties met zich mee brengen. Voor meer informatie over het gebruik van drugs en de bijwerkingen verwijzen wij je naar de website MANtotMAN.
Houd rekening met de risico’s op het gebied van seksuele gezondheid. Door het drugsgebruik kun je vaak langer doorgaan met de seks, hierdoor kan het slijmvlies sneller beschadigen, vooral anaal. Dat verhoogt het risico op het overdragen van hiv en soa’s. Zorg ervoor dat je voor het gebruiken van de drugs al duidelijke afspraken maakt over condoomgebruik, glijmiddel, dragen van handschoenen (bij fisten) en grenzen.
Wil je meer weten over welke drugs er zijn, hoe dit werkt en waar je op moet letten, kijk dan op www.drugsinfo.nl.
PEP staat voor Post-Expositie-Profylaxe. Dit is een intensieve behandeling met hiv-remmers. Als je binnen 72 uur (hoe sneller hoe beter!) na het risicovolle contact begint met PEP, is de kans groot dat je een hiv-infectie voorkomt. Een behandeling met PEP is zwaar en duurt 4 weken. Veel mensen hebben last van bijwerkingen als diarree en misselijkheid. PEP is dus geen voorbehoedsmiddel! PEP wordt vergoed door je zorgverzekering. Je kunt het ook anoniem krijgen, maar dan moet je het zelf betalen. PEP kost ongeveer € 1.000.
Neem in de onderstaande situaties direct telefonisch contact met ons op via telefoonnummer (070) 353 66 88 of bel je huisarts:
In deze situaties kun je risico hebben gelopen op een hiv-besmetting. Buiten kantooruren kun je bij de huisartsendienst (SMASH) of eventueel de Spoedeisende Hulp terecht. Zij bepalen of je een PEP-behandeling krijgt. De huisartsendienst (SMASH) kun je bellen buiten kantoortijden (tussen 17.00 en 08.00 uur) via telefoonnummer (070) 346 96 69.
In Den Haag zijn 2 ziekenhuizen met een hiv-behandelcentrum waar je voor een PEP-behandeling terecht kunt: