Voor wie zijn wij?

Wij zijn een centrum voor aanvullende seksuele gezondheidszorg. Dit betekent dat wij aanvullend zijn op de zorg door de huisartsen. Onze zorg is alléén bedoeld voor een aantal doelgroepen:

  • Als je te maken hebt (gehad) met seks tegen je zin: Ben je gedwongen tot seks? Dan is het belangrijk om te controleren of je een soa hebt opgelopen. Als het nodig is, kun je noodanticonceptie, eventueel een PEP-behandeling en hepatitis B-vaccinaties bij ons krijgen. We kunnen ook passende hulp voor je zoeken of je begeleiden naar een melding/aangifte bij de politie.
  • Als je jonger bent dan 25 jaar: Ben je jonger dan 25 jaar? Dan kun je bij ons 1 keer per jaar een afspraak maken voor een soa-test of een spreekuur (Sense-consult). Tijdens een Sense-consult kunnen wij je helpen bij vragen over bijvoorbeeld anticonceptie, zwangerschap, pijn bij de seks of je seksuele geaardheid. Kortom, eigenlijk alles wat met seks te maken heeft! Mocht je de stap voor het maken van een afspraak bij een verpleegkundige seksuele gezondheid of je huisarts te groot vinden, kijk dan eerst eens op internet. De Sense website is bijvoorbeeld heel handig.
  • Als seks je werk is: Is seks je werk? Dan is het belangrijk dat je je 4 keer per jaar laat testen. Dit kan bij ons of bij Spot 46. Als tijdens je werk het condoom is afgegleden of kapot is gegaan, is het verstandig om je te laten testen na 14 dagen. Eerder heeft geen zin, tenzij je klachten hebt. Bel ons bij twijfel voor advies via (070) 353 66 88. Als je geen anticonceptie gebruikt en je hebt een klapper, dan is het goed om een morning-after pil te gebruiken om zo het risico op zwangerschap te verkleinen. Bij ons of bij Spot 46 kun je je gratis laten vaccineren tegen hepatitis B. Met deze inentingen word je beschermd tegen deze ziekte. Hiervoor krijg je 3 prikken. Ook geven wij je informatie over veilig werken, het gebruik van sponsjes, glijmiddelen en verschillende vormen van anticonceptie.
  • Als je bent gewaarschuwd voor een soa door iemand met wie jij seks hebt gehad: Heb je een sms/mail/appje ontvangen van iemand met wie jij seks hebt gehad met een waarschuwing voor een soa? Of heeft een sekspartner je persoonlijk verteld dat hij/zij een soa heeft? Het kan zijn dat jij ook een soa hebt. Maak dan een afspraak bij ons of bij je huisarts. Weet je om welke soa het gaat? Vermeld dit bij het maken van die afspraak!
  • Als je klachten hebt die wijzen op een soa: Heb je pijn bij het plassen, afscheiding uit je penis of anus, bloed tijdens of na de seks? Kortom, je merkt dat er iets niet in orde is met je geslachtsdelen? Misschien heb je wel je een soa. Maak bij ons een afspraak of bij je huisarts voor een gesprek en eventuele soa-test.
  • Als je als man seks hebt met mannen: Heb je als man seks met mannen? Test jezelf 2 keer per jaar als je wisselende partners hebt. Maak bij ons een afspraak voor een test. Dit kan ook bij MANtotMAN of bij je huisarts. Ook als je een vrouw bent met een mannelijke partner die seks heeft (gehad) met mannen, kun je bij ons terecht.
  • Als je transgender bent: Heb je het idee dat je in het verkeerde lichaam zit? Zit je in een transitiefase en wil je een soa-test? Bij ons kun je een afspraak maken voor een soa-test. Kijk voor informatie op de website Iedereen is anders of die van Transvisie.
  • Als je geboren bent in een land waar soa's vaker voorkomen: In een aantal landen in de wereld komen soa's vaker voor. Mensen die in deze landen geboren zijn kunnen bij ons een afspraak maken.
  • Als je asielzoeker, statushouder of ongedocumenteerd bent: Woon je in een asielzoekerscentrum, heb je net een (tijdelijke) verblijfsvergunning gekregen of ben je illegaal in Nederland? Ook dan kun je bij ons terecht. Een afspraak is gratis en vertrouwelijk. Je hoeft niet verzekerd te zijn en legitimatie is niet nodig. Als het nodig is, maken wij gebruik van een tolk. Meer informatie in diverse talen over soa's en anticonceptie vind je op de website van Zanzu.

Behoor je niet tot 1 van deze doelgroepen? Als je je toch wilt laten testen of een gesprek wil hebben over seksualiteit, maak dan een afspraak bij je eigen huisarts. Deze kan je helpen of doorverwijzen naar de juiste hulpverlener/instantie. Tijdens het consult bij ons kan blijken dat je niet tot 1 van deze doelgroepen behoort, ook dan verwijzen we je naar je huisarts.